Tabung PEG: Pamakéan, Penempatan, Komplikasi, sareng seueur deui

Tabung PEG: Pamakéan, Penempatan, Komplikasi, sareng seueur deui

Tabung PEG: Pamakéan, Penempatan, Komplikasi, sareng seueur deui

Isaac O. Opole, MD, PhD, mangrupakeun dokter Certified dewan specializing di geriatric medicine.He geus latihan pikeun leuwih 15 taun di Universitas Kansas Médis Center dimana anjeunna oge profesor.
Gastrostomy endoskopik percutaneous nyaéta prosedur dimana tabung dahar anu fleksibel (disebut tabung PEG) diselapkeun ngaliwatan témbok beuteung kana lambung. kana burih, ngaleungitkeun kabutuhan pikeun ngaliwat sungut sareng esophagus pikeun neureuy.
Tabung dahar mantuan pikeun jalma anu teu bisa dahar sorangan alatan kasakit akut atawa bedah tapi boga kasempetan lumrah recovery.They ogé mantuan jalma anu samentara atawa permanén teu bisa ngelek tapi fungsi normal atawa deukeut normal.
Dina hal ieu, tube dahar bisa jadi hiji-hijina jalan pikeun nyadiakeun gizi loba-diperlukeun jeung / atawa pangobatan. Ieu disebut gizi enteral.
Sateuacan anjeun gaduh gastrostomy, panyadia kasehatan anjeun kedah terang upami anjeun ngagaduhan kaayaan kaséhatan kronis (sapertos tekanan darah tinggi) atanapi alérgi sareng pangobatan anu anjeun tuang. obat anti radang stéroid (NSAIDs), nepi ka ahir operasi pikeun ngaleutikan résiko perdarahan.
Anjeun moal tiasa tuang atanapi nginum salami dalapan jam sateuacan prosedur sareng pangaturan kedah dilakukeun pikeun aya anu ngajemput anjeun sareng nyetir anjeun ka bumi.
Lamun hiji jalma teu bisa dahar jeung teu boga pilihan tina tabung dahar, cairan, kalori, jeung zat gizi diperlukeun pikeun survival bisa disadiakeun intravenously. gizi anu awakna butuhkeun pikeun fungsina sacara optimal, ku kituna tabung nyoco nyayogikeun gizi anu langkung saé tibatan cairan IV.
Saméméh prosedur panempatan PEG, anjeun bakal nampa ubar keur nengtremkeun intravena jeung anesthesia lokal sabudeureun situs incision.Anjeun oge bisa nampa antibiotik intravena pikeun nyegah inféksi.
Panyadia Podomoro lajeng bakal nempatkeun tube fléksibel lampu-emitting disebut hiji endoskop handap tikoro anjeun pikeun mantuan pituduh tube sabenerna ngaliwatan burih wall.A incision leutik dijieun pikeun nempatkeun disc di jero sarta luar lawang dina beuteung;bukaan ieu disebut stoma a.Bagian tina tabung luar awak panjangna 6 nepi ka 12 inci.
Sanggeus dioperasi, dokter bedah anjeun bakal nempatkeun perban dina situs incision. Anjeun bisa ngalaman sababaraha nyeri sabudeureun wewengkon incision sanggeus dioperasi, atawa cramping sarta ngarareunah ti gas.There ogé bisa jadi sababaraha leakage cairan sabudeureun incision site.These efek samping kedah subside dina 24 ka 48 jam. Biasana, anjeun tiasa nyabut perban sanggeus atawa dua poé.
Ngabiasakeun kana tabung nyoco butuh waktos. Upami anjeun peryogi tabung kusabab anjeun henteu tiasa ngelek, anjeun moal tiasa tuang sareng nginum tina sungut anjeun.(Dina kasus anu jarang, jalma anu ngagaduhan tabung PEG masih tiasa tuang ku sungut. ) Produk dirancang pikeun tube dahar nyadiakeun sagala gizi nu peryogi.
Sawaktos Anjeun keur teu make eta, Anjeun bisa tape tabung kana beuteung anjeun jeung tape médis. A stopper atawa cap dina tungtung tabung nyegah sagala formula bocor kana pakean anjeun.
Saatos wewengkon sabudeureun tabung dahar anjeun geus healed, anjeun bakal papanggih jeung ahli dietitian atawa ahli gizi anu bakal némbongkeun Anjeun cara ngagunakeun tube PEG tur mimitian gizi enteral.
Dina sababaraha kasus, bisa jadi hésé pikeun nangtukeun lamun nyoco hiji jalma hiji tube mangrupa hal katuhu pikeun ngalakukeun tur naon tinimbangan etika.Conto kaayaan ieu ngawengku:
Upami anjeun atanapi anu dipikacinta gering parah sareng teu tiasa tuang ku sungut, tabung PEG tiasa samentawis atanapi permanén nyayogikeun awak panas sareng gizi pikeun nyageurkeun sareng mekar.
tabung PEG bisa dipaké pikeun bulan atawa taun. Lamun perlu, panyadia Podomoro anjeun bisa kalayan gampang nyabut atawa ngaganti tube tanpa pamakéan sedatives atawa ubar keur ngabius ku cara maké traction teguh. Saatos tabung dipiceun, bukaan dina beuteung anjeun nutup gancang (jadi upami teu kahaja, anjeun kedah langsung nelepon panyadia kasehatan anjeun.)
Naha nyoco tube ngaronjatkeun kualitas hirup (QoL) gumantung kana alesan pikeun dahar tube na condition.A sabar urang ulikan 2016 melong 100 penderita anu narima dahar tubes.After tilu bulan, penderita jeung / atawa caregivers anu diwawancara. Nu nulis menyimpulkan yén bari tabung henteu ningkatkeun kualitas hirup pasien, aranjeunna henteu nampik.
tabung bakal boga tanda némbongkeun dimana kudu siram jeung lawang dina wall.This beuteung bisa mantuan Anjeun mastikeun yén tabung aya dina posisi nu bener.
Anjeun tiasa ngabersihan tabung PEG ku cara nyiram cai haneut ngaliwatan tabung nganggo jarum suntik sateuacan sareng saatos tuang atanapi nampi obat, sareng ngabersihkeun tungtung nganggo tisu disinfecting.
Kahiji, coba flushing tabung sakumaha biasa saméméh jeung sanggeus feedings.If tabung teu flushed atawa rumus dahar teuing kandel, clogging bisa lumangsung. Nelepon panyadia Podomoro Anjeun upami tabung teu bisa dihapus. Ulah make kabel atawa nanaon sejenna pikeun nyobaan. pikeun unclog tabung.
Ngalanggan buletin tips kaséhatan poéan kami sarta tampa petunjuk poéan pikeun mantuan Anjeun hirup hirup healthiest anjeun.
American Society of Gastrointestinal Endoscopy. Diajar ngeunaan gastrostomy endoscopic percutaneous (PEG).
Ojo O, Keaveney E, Wang XH, Feng P. Balukar tina enteral tube nyoco on kualitas nu patali kaséhatan hirup di penderita: a review sistematis.nutrients.2019;11(5).doi: 10.3390 / nu11051046
Metheny NA, Hinyard LJ, Mohammed KA.Incidence of sinusitis pakait sareng trachea na nasogastric tubes: database NIS.Am J Crit Care.2018;27(1):24-31.doi:10.4037/ajcc2018978
Yoon EWT, Yoneda K, Nakamura S, Nishihara K. Percutaneous endoscopic gastrojejunostomy (PEG-J): analisis retrospective of utiliti na dina ngajaga gizi enteral sanggeus feeding lambung gagal.BMJ Open Gastroenterology.2016;3(1):e000098corr1.doi : 10.1136/bmjgast-2016-000098
Kurien M, Andrews RE, Tattersall R, et al.Gastrostomy dilestarikan tapi henteu ningkatkeun kualitas kahirupan pasien sareng caregivers.Clinical Gastroenterology and Hepatology.2017 Jul;15(7):1047-1054.doi:10.1016/j .cgh.2016.10.032


waktos pos: Jun-28-2022